Asia, królowa Niebieskiego Zaułka
Asia to królowa Niebieskiego Zaułka, i żeby nikt nie miał głupich skojarzeń to od razu wyjaśniam, że nie jest to uliczka w portowej dzielnicy Hamburga, lecz restauracja Niebieski Zaułek w Szczytnie.
Dlaczego Zaułek jest Niebieski? To nawiązanie do kolorów jakim Mazurzy ozdabiali drzwi i okna w swoich domach jest jednocześnie nawiązaniem do mazurskich tradycji kulinarnych. Wiadomo, że nie wszystkich, Niebieski Zaułek wybrał sobie gęś jako jedną ze specjalności regionu (Les spécialités régionales) na spécialité de la maison [spesjalitẹ dö la mezą̣; fr., ‘specjalność domu’]
Wybór gęsi zaowocował (z bardzo dużą pomocą Piotra) kilkoma ciekawymi potrawami. I tak w menu znajdziemy Udko gęsie konfitowane, od czasu do czasu nawet całą faszerowaną gęś oraz pierogi z gęsiną. Wkład Piotra do tego „interesu” jest nie do przecenienia-wędzi on półgęski, dzięki czemu w menu znajdziemy sałatkę z wędzonym półgęskiem oraz jedyną chyba w Polsce pizzę z półgęskiem.
Poniżej na zdjęciach rodzina „królewska” t.j Joanna Zembrzuska-Król z małżonkiem Piotrem Królem, Niebieski Zaułek i pizza z gęsiną